„Накратко“ – 5 понятия от психоанализата. Част единадесета.

От Валентин Бояджиев – психолог

 

Уважаеми дами и господа! Това четиво може да бъде наречено „четиво за 5 минути“. Ще представя на вашето внимание поредица от статии свързани с психоанализата и в частност нейният понятиен апарат. Понятията тук ще бъдат разгледани накратно и ще бъде казано най-основното за тях. Представените тук изложения на понятията не претендират за абсолютна изчерпателност или иновативност, а имат за цел да насочат читателя и да му дадат най-обща представа за понятийния апарат на психоанализата. Благодаря Ви за проявеното разбиране и приятни минути.

Стигма – непсихогенен симптом.

Страхова хистерия – невроза, основен симптом на която са разнообразните фобии.

Сублимация – отклоняване на енергията на сексуалните влечения от тяхната пряка цел – получаването на удоволствие и продължението на рода, и насочването и към несексуални (социални) цели.

Сън – състояние, характеризиращо се със загуба на интереса към външния свят. Различава се от съновидението.

Съновидение – душевен живот по време на сън. Целта на съновидението е да отстрани пречещите на съня дразнители под формата на халюцинаторно изпълнение на неудовлетворените в будно състояние желания. Притежава явна форма на изражение (проявено съдържание) и скрито зад нея несъзнавано съдържание (скрити мисли).

Ако статията Ви е харесала:
Харесайте facebook страницата ми!
Намерете ме във linkedin!
Абонирайте се за канала ми в youtube!
Благодаря Ви! Лек и успешен ден! Поздрави ВБ!
Реклама