„Накратко“ – 5 понятия от психоанализата. Част десета.

От Валентин Бояджиев – психолог

 

Уважаеми дами и господа! Това четиво може да бъде наречено „четиво за 5 минути“. Ще представя на вашето внимание поредица от статии свързани с психоанализата и в частност нейният понятиен апарат. Понятията тук ще бъдат разгледани накратно и ще бъде казано най-основното за тях. Представените тук изложения на понятията не претендират за абсолютна изчерпателност или иновативност, а имат за цел да насочат читателя и да му дадат най-обща представа за понятийния апарат на психоанализата. Благодаря Ви за проявеното разбиране и приятни минути.

Ретенционна хистерия – форма на хистерия, основаваща се на задържащи моменти в миналото.

Свръх-Аз – висша инстанция в структурата на душевния живот, изпълняваща ролята на вътрешен цензор. Възниква с изчезването на Едиповия комплекс. Дейността му е несъзнавана.

Сгъстяване – сливане на различни представи в единна структура. Един от най-важните механизми за работа на съновидението.

Сексуално развитие – според Фройд започва не с пубертетния период, а практически от момента на раждането. Преминава през различни етапи, характеризиращи се с господството на определени ерогенни зони. Тези етапи са:

  1. Орална фаза – първата година от живота, при която ерогенните зони са слизестото покритие на устата и устните.
  2. Анална фаза – втората и третата година, ерогенната зона е слизестото покритие на задното отвърстие.
  3. Фалосна фаза – четвърта-шеста година, ерогенна зона – пенисът, характеризира се с детски онанизъм и формирането на Едиповия комплекс.
  4. Латентен период
  5. Генитална фаза – от началото на пубертетния период – фаза на развитата сексуалност, частичните нагони се подчиняват на господството на либидото и се удовлетворяват чрез нормална полова дейност.

Доколкото сексуалното развитие според Фройд е системообразуващ фактор за цялостното развитие, дадената схема може да се разглежда и като периодизация на развитието на личността въобще.

Скотомизация – закриване, затъмняване, завоалиране. Фройд разглежда като описващ неадекватно някои части на изтласкването. Отнася се към dementia praecox.

Ако статията Ви е харесала:
Харесайте facebook страницата ми!
Намерете ме във linkedin!
Абонирайте се за канала ми в youtube!
Благодаря Ви! Лек и успешен ден! Поздрави ВБ!
Реклама