Достойнство и чест

От Валентин Бояджиев – психолог и диетолог

 

Достойнството и честта са свързани с уважението, с оценката, която даваме на самите себе си, със съзнанието за собствената стойност, със самоуважението. В достойнството и честта се отразява истината за човека и човешките отношения.

Историческо развитие на идеята:

  1. В древността – честта изразява силата, с която човек отстоява най-добрите качества, които може да покаже.

  2. В древна Гърция – чест и достойнство има свободния човек, докато безправният роб е вещ, която има само цена. Но Според Аристотел да си роден свободен не е единственото условие, за да бъдеш достоен. Над честта да се родиш свободен се надстроява личното достойнство или добродетелта на човека.

  3. През Средновековието за християнството достойнството се равнява на съответния чин, който човек притежава (човек е по-достоен от животните, светецът е по-достоен от обикновения човек, следват ангелите, а на върха е Бог). Рицарството – рицарският идеал приема, че над благородството се надстрояват морални качества като дълг, справедливост, честност, великодушие, любов.

  4. Според Кант – достойнството се състои в автономията и независимостта на човека, в осъзнатата свобода да твори себе си.

  5. Достойнството е запазването на Аза в устойчива система от ценности, а честта е постоянната проверка и доказване на личността в дейността. Според Монтен, достойнството се проявява във всичко, когато човек държи във всичко да бъде самия себе си.

 

Ако статията Ви е харесала:
Харесайте facebook страницата ми!
Намерете ме във linkedin!
Абонирайте се за канала ми в youtube!
Разгледайте авторските ми книги в amazon!
Благодаря Ви! Лек и успешен ден! Поздрави ВБd
Реклама