Валентин Бояджиев

Психологично консултиране, психоаналитична психотерапия, психоанализа. Можете да запазите час на телефон: 0894 794 420

Психоаналитична психотерапия

Понякога наричан още психодинамична психотерапия, този метод на лечение се основава на теорията и техниката на психоанализата. Основната разлика е, че пациентът и аналитикът се срещат по-рядко, понякога само веднъж седмично. Както при психоанализата, честотата на сесиите може да бъде адаптирана към нуждите на пациента. Друга разлика е, че пациентът обикновено е седнал срещу терапевта, вместо да се използва „лягането на кушетката“, където аналитикът е извън полезрението на анализирания.

Освен тези различия, психоаналитичната психотерапия прилича много на анализа в използването на свободна асоциация, важността, поставена върху несъзнаваното, и централната роля на отношенията пациент-терапевт.

Често нейните цели са по-тесни и са насочени към разрешаването на определен вид проблеми (напр. трудности в отношенията или в работата), или към справяне с депресивни или тревожни разстройства. Понякога и двамата участници в психоаналитичната психотерапия решават в по-късен етап на лечението да задълбочат своята работа и да предприемат психоанализа с по-голяма честота.

Ако търсите консултация, можете да се свържете с мен на телефон 0894 794 420, на лично съобщение в официалната страница във facebook или чрез формата за контакт отдолу.

%d блогъра харесват това: