От правилни определения към правилни мисли (логически закони).

От Валентин Бояджиев – психолог и диетолог

 

Правила за правилност на определенията:

  1. Да се използват в определението вече познати понятия.

  2. Определението да не бъде тавтология (да не е синоним, перифраза, повторение).

  3. Определението не трябва да бъде противоречиво (розата е червена и бяла едновременно).

Основни логически закони – логическият закон е винаги валидна, неизменна връзка между мислите, която не се влияе от съдържанието им.

  1. Закон за тъждеството – всяко нещо остава тъждествено на себе си и само така то може да бъде познавано чрез понятие. Всяко нещо, което наблюдаваме или назоваваме, независимо от промените, които стават с него, притежава същност или сърцевина от свойства, която ни кара да мислим за него като за едно и също нещо, като за нещо постоянно (лед – вода – пара; бебе – млад човек – дядо).

  2. Закон за непротиворечието – не може нещо да бъде определяно като притежаващо противоречиви признаци в едно и също време, в едно и също отношение, или да бъде и да не бъде себе си. (масата не може да бъде кръгла и квадратна едновременно). Там където има такива противоречия (метафори, оксиморон – оглушителна тишина; когато водата замръзва, но още не е лед, тя е едновременно и кристалчета, и вода – се приема, че имаме гранични явления или преход от едно състояние към друго).

  3. Закон за изключеното трето – от две противоречиви съждения едното е истина, а другото задължително неистина (жив си или си мъртъв).

  4. Закон за достатъчното основание – валидното изобщо е валидно в частност. Общата истина е приложима във всеки конкретен случай.

Истинността на едно твърдение е като просто съответствие на това твърдение към явлението, за което то е изказано.

Ако статията Ви е харесала:
Харесайте facebook страницата ми!
Намерете ме във linkedin!
Абонирайте се за канала ми в youtube!
Разгледайте авторските ми книги в amazon!
Час за консултация (за град Варна) можете да запазите на телефон 0894 794 420, на лично съобщение във facebook страницата ми или чрез формата за контакт.
Благодаря Ви! Лек и успешен ден! Поздрави ВБ!
Реклама