Съвест и отговорност.

От Валентин Бояджиев – психолог и диетолог

 

Съвестта – вътрешният надзор у всеки човек, призван постоянно да следи за съответствието между външните изисквания и вътрешната им оценка. Чрез съвестта ние виждаме истината за себе си. Истинска съвест има там, където има съзнателна загриженост, която е едновременно обич и безпокойство.

Историческо развитие на идеята:

  1. Отговорност пред закона – приобщаване към цялото и съдействие за неговото развитие. Но отговорността не е еднаква за всички (древните владетели и нормалните жители, вменяемостта в днешно време). Първото условие за наличието на отговорност е съзнателността.

  2. През Просвещението – „Човек съм и нищо човешко не ми е чуждо“ – човек не може да бъде обвиняван, че е създаден толкова слаб, неможещ да устоява на естествените си импулси.

Съвестта и отговорността като израз на свободната воля:

  1. Ако желанията са непринудени и спонтанни, то волята е целенасочено желание, насочва се към целта, определена от разума като най-добра.

  2. В християнството – човек е създаден със свободна воля тъкмо, за да може да избира между доброто и злото и да носи лична отговорност за постъпките си.

 

Ако статията Ви е харесала:
Харесайте facebook страницата ми!
Намерете ме във linkedin!
Абонирайте се за канала ми в youtube!
Разгледайте авторските ми книги в amazon!
Благодаря Ви! Лек и успешен ден! Поздрави ВБ!
Реклама