Самостоятелно мислене и предразсъдъци

От Валентин Бояджиев – психолог и диетолог

 

  1. Самостоятелност:

Собствените и оригинални психически изяви са изключения. Ние имаме мисли, емоции, желания и дори чувствени прояви, които ние субективно сме убедени, че са наши, и въпреки това, макар и да ги изживяваме, всъщност те сани внушени от вън, фактически са чужди, а не онова, което сами милим, чувстваме и т.н.

  1. Предразсъдъци:

Необоснована предубеденост, негативна нагласа на човека спрямо нещо. Той е прибързано създадено и често неаргументирано мнение.

Една от първите стъпки към самостоятелното и независимо мислене е да можем да обясним защо вярваме в нещо или защо мисим по определен начин, като изложим причините за това. Самостоятелното мислене е свързано със задаването на въпроси и превеждане на аргументи и доказателства.

  1. Идоли на ума:

Френсис Бейкън нарича предразсъдъците, които владеят човешкия ум „идоли“. Той ги класифицира в четири вида:

  1. Идоли на рода – коренят се в човешката природа, в племето и рода на хората. Човек отразява идващото отвън и го пречупва по себе си.

  2. Идоли на пещерата – това са идолите на отделния човек.

  3. Идоли на пазара – възникват от общуването и сношението между хората. Думите насилват ума. Те се налагат по волята на тълпата.

  4. Идоли на театъра – навлезли в човека от различни догми на философските системи.

 

Ако статията Ви е харесала:
Харесайте facebook страницата ми!
Намерете ме във linkedin!
Абонирайте се за канала ми в youtube!
Разгледайте авторските ми книги в amazon!
Час за консултация (за град Варна) можете да запазите на телефон 0894 794 420, на лично съобщение във facebook страницата ми или чрез формата за контакт.
Благодаря Ви! Лек и успешен ден! Поздрави ВБ!
Реклама