Контрацепция. Сексуално насилие.

От Валентин Бояджиев – психолог-консултант и диетолог

 

Контрацепция – предпазване (лат.)

4 групи Начини за контрацепция:

  1. Физиологични – прекъснатият полов акт, безопасните дни (когато жената не е в овулация), мерене на базисната температура (което показва дали жената е в овулация или не). Тези методи са изключително неефикасни.

  2. Химически – пасти (противозачатъчни гелове и кремове), хапчета (преди или след полов акт) (мъжки хормони с цел прекъсване на овулацията), инжекционни контрацептиви (блокират овулацията).

  3. Механични – спирали (подходящи при раждали жени, не предпазват от болести и има риск от инфекции и възпаления), диафрагми (подвижно гумено средство, което се поставя във влагалището няколко часа преди полов акт, използва се заедно с паста и се държи и след половия акт 6 часа), презервативи (мъжки и женски; женските не са разпространени в България и са скъпи, мъжките предпазват не само от нежелана бременност, но и от множество заболявания).

  4. Стерилизация – женска и мъжка – необратим метод (медицински метод).

Сексуално насилие – всяка форма на принуда, на агресия (словесна или физическа), на манипулация или създаване на зависимост в сферата на сексуалността. Най тежки форми – блудство и изнасилване.

Ако статията Ви е харесала:
Харесайте facebook страницата ми!
Намерете ме във linkedin!
Абонирайте се за канала ми в youtube!
Благодаря Ви! Лек и успешен ден! Поздрави ВБ!
Реклама