Теория за дейността. Идеи и възгледи на А. Н. Леонтиев (1903-1979).

От Валентин Бояджиев – психолог

 

А. Н. Леонтиев е един от големите руски теоретични и експериментални психолози. Световно известен автор на „Теория за дейността“, както и на „Теория за съзнанието и личността“. Една негова известна книга е „Проблеми на развитието на психиката“.

Леонтиев се води от разбирането, че явлението „дейност“ е фундаментална характеристика на хората като съзнателни същества. Дейността е активност на човека, взаимодействието между субекта и обекта, подчинено на определена цел. При животните няма дейност има поведение. Дейността има предметен характер. Няма значение дали е идеален или реален. Протича в името на някаква потребност, удовлетворява я. Има мотив, понякога може да е целта. Голямата теза е, че без дейност не може да се развие съзнанието, не може да се вкара съдържание в съзнанието без дейност. Теорията обяснява от къде идва съдържанието у съзнанието. Където вещите се определят като материална култура, а идеите като духовна култура. 

„Култура“ – всичко, което създава човека. Всичко останало е „натура“.

Продуктите на културата са мъртъв/в покой запис на способностите на човека. Както формулата описана от Айнщайн е запис на неговите способности. Продуктите на културата (материали или духовни) са знанията, уменията, способностите на човека. Всеки продукт има програма (модел на мозъчна функция) съответстваща на някаква дейност. Присвояването на продуктите на културата става в хода на обучението и възпитанието като се извършва адекватна дейност на програмата.

Сложността, обема на дейността и особеностите и способстват за възникването на културно придобитите способности, до промяна на свойствата на когнитивните способности.

Наред с обяснението на съдържанието на функцията на дейността А. Леонтиев развива „Личностен смисъл“ като единица за анализ на съзнанието.

Темата „Дейност-Съзнание-Личност“ е основна и е портрет на диалектическата теория за личността. Човек се ражда, личност се става!

 

Ако статията Ви е харесала:
Харесайте facebook страницата ми!
Намерете ме във linkedin!
Абонирайте се за канала ми в youtube!
Благодаря Ви! Лек и успешен ден! Поздрави ВБ!
Реклама